fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Aronija kao lijek - Zvjezdana plantaža

Aronija kao lijek

Na koje sve bolesti aronija kao lijek može utjecati?

Na mnoge!

Uz jednu opasku: aroniju uzimati kao dodatak svojoj terapiji koju vam je prepisao liječnik ili kao preventivu još dok je ljudsko tijelo zdravo i imuno na bolesti.

Aronija i proizvodi od aronije mogu pomoći u stabiliziranju zdravstvenog stanja kod raznih bolesti.

Dobrim dijelom smo se dotakli ove teme i u našem članku koji možete pročitati: Aronija kao ljekovito bilje.

Gdje pomaže aronija kao lijek?

Mnoge su studije dokazale ljekovita svojstva proizvoda od aronije u prirodnom reguliranju kolesterola i razine triglicerida te masnoće u krvi.

Također, aronija, prije svega sok od aronije, može pomoći kod bolesti žuči i jetre.

Zašto sok? Budući da je sama aronija oporog okusa i nije adekvatna za konzumiranje, sok od aronije je najbolji način konzumiranja aronije.

Ne treba zaboraviti utjecaj aronije na podizanje željeza u krvi koje je i te kako bitno za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma.

Još jedna bolest, dijabetes, ima neprijatelja u aroniji. Nekoliko je studija  koje su dokazale blagotvoran učinak konzumiranja soka od aronije kod ljudi oboljelih od dijabetesa.

Opširinije o samim studijama kao i o utjecaju konzumiranja ovog dara prirode na dijabetes možete pročitati u našem članku: Smiju li dijabetičari konzumirati sok od aronije. Ovdje ćemo tek upozoriti da dijabetičari moraju povesti računa o načinu doziranja samog soka.

Naime, budući da je sok od aronije izuzetno jak pripravak potrebno je pripaziti s konzumiranjem istoga.

Idealno bi bilo uvrstiti u svoju prehranu sok od aronije u periodu od jednog mjeseca i pri tome ga konzumirati na tašte u količini od 30 do 50 ml dnevno.

Nakon perioda konzumacije slijedi period suzdržavanja od mjesec dana i tako opet.

Zapravo, ne samo dijabetičari nego i ostali mogu uvesti ovakav raspored konzumiranja soka od aronije koji dugoročno donosi najbolje rezultate.

Redovno konzumiranje aronije pomaže u podizanju općeg nivoa energije te u podizanju imuniteta kao i u borbi protiv slabokrvnosti, tj. anemije.

Aronija kao antioksidans

No ono gdje je aronija najkorisnija jest kod unošenja dovoljnog broja antioksidansa u naš organizam.

Antioksidansi su molekule koje usporavaju ili sprječavaju oksidaciju drugih molekula. Izrazito su važni u borbi organizma protiv slobodnih radikala koji oštećuju stanice i dovode do malignih oboljenja. Opširnije o utjecaju aronije na borbu protiv karcinoma možete pročitati u tekstu: Aronija vs. Karcinom.

Uglavnom, prema nekim studijama današnji stresni način života proizvede toliko slobodnih radikala da je za njihovo neutraliziranje potreban dnevni unos antikosidansa u vrijednosti preko 12 000 ORAC jedinica.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) je standardizirana jedinica za količinu antioksidansa koje sadrži određena namirnica, a ovdje možete pogledati koliko koje voće ili povrće sadrži antioksidansa.

Gdje pronaći namirnicu s toliko antioksidansa?

Međutim, veoma je teško pronaći voće ili povrće koje raste u našem podneblju, a koje ima tako visoke vrijednosti koje će zadovoljiti ljudske potrebe za prijeko potrebnim antioksidansima.

100g borovnica sadrži oko 4.500 ORAC jedinica i do pojave aronije na našim prostorima, borovnica se smatrala top namirnicom za unošenje antioksidansa u organizam.

No, 100g aronije sadrži 16.000 ORAC jedinica i savršena je za konzumiranje u borbi protiv slobodnih radikala i s njima povezanog oksidacijskog stresa.

Za kraj

Ukoliko želite saznati više o aroniji, preporučujemo čitanje naših blogova. Ovdje ćete pronaći pregršt korisnih informacija i savjeta o ovom daru prirode.

 

Zvjezdana plantaža

 

Translate