fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Marko Laco

Marko Laco: Od aronije proizvodimo samo sok, ali imamo puno planova

U cijelosti prenosimo članak objavljen o nama na portalu AGROKLUB.BA

Još je Sigmund Freud rekao kako je dijete otac čovjeka, a jako je važno to dijete naučiti razmišljati vlastitom glavom kako bi kao odrastao čovjek mogao samostalno donositi  odluke. Važno je također dijete naučiti snositi posljedice svojih odluka kako onih poslovnih koje poluče dobar rezultat pa ubirete plodove svoga rada tako i one koje nisu polučile rezultate kojima ste se nadali.

Marko Laco, mladi poduzetnik kojim koji već sedam godina ima uspješnu softversku tvrtku, poučen svojim poduzetničkim iskustvom, razmišljao je svojom glavom kad se odlučio upustiti  u poljoprivrednu avanturu pa na pitanje zašto su na Zvjedanoj plantaži zasadili 2.500 sadnica aronije odgovara:

Kad svi sade malinu, ja ću aroniju.

Plantažu samo podigli 2015. godine u jeku sadnje  maline. Priča o malini u Bosni kao i priča o smilju u Hercegovini djelovala mi je predobro. Većina ljudi se odlučila na sadnju maline. Nakon što posadite malinu, ona već iduću godinu  dođe na rod. Budući da je cijena sadnice maline jeftina, došlo je do nekontrolirane ekspanzije sadnje maline. Kod nas ni izvoz nije pod kontrolom pa sam se ja odlučio za sadnju aronije jer je certificirana sadnica aronije skuplja. Da bi netko ušao u ozbiljan posao s aronijom, mora izdvojiti veća ulaganja i biti strpljiv jer prvi pravi rod aronije dolazi tek nakon pet godina“, priča Laco dodavši kako od samoga početka ima planove i želje.

marko-laco-od-aronije-proizvodimo-samo-sok-ali-imamo-puno-planova-3

Prvi dio priče da posadimo 2500 sadnica aronije  na 7000 duluma u selu Lepenica kraj Kiseljaka je ostvaren. Budući da se plantaža nalazi uz rijeku, a 300 metara od sela, cilj nam je od plantaže napraviti izletište. Planiramo sadnju autohtonih vrsta – jabuka na 2 duluma dok bi 4 duluma  zasadili kruškama i šljivama.

Zvjezdana plantaža – posveta majci

Ovaj je mladi poduzetnik poslom vezan za Mostar. Zanimalo nas je, tko se tada brine za Zvjezdanu plantažu.

Za plantažu se brinu moji roditelji, Božo i Zvjezdana Laco. Sam naziv ove plantaže posveta je mojoj maci. Moji roditelju brinu o plantaži i paze da sve bude po pravilima ekološkog uzgoja, a tek  u vrijeme berbe i nekih veći radova pomažu im radnici. Ja se brinem za sve ostalo od marketinga do prodaje.

Matični sok od aronije nije isto što  i koncentrat

Priča kako za sada prave samo sok od aronije, no tu im neće biti kraj.

Želim naglasiti kako je to matični sok od aronije  koji je spravljen putem hladnog prešanja. Preša se u pogonu koji ima HACCP cetifikat. Sok dobiven hladnim prešanjem ne sadrži nikakve konzervanse  pa ga pasteriziramo kako bi  se duže mogao upotrebljavati. Rok trajanja soka nakon ovakve obrade je godinu dana. Hladno prešanje je prirodan način spravljanja soka od aronije koji sadrži sva njena ljekovita svojstva dok koncentrat soka ne sadrži osnovni sok iscjeđenih bobica jer je ispario prilikom procesa kondenziranja i dobivanja samog koncentrata  te se stoga sok nadomješta dodavanjem obične vode u koncentrat.”

marko-laco-od-aronije-proizvodimo-samo-sok-ali-imamo-puno-planova-2

Ističe da aronija, iako je prijek lijek za zdravlje, mnogi smatraju da svježe bobice imaju trpak okus koji skuplja usta. “Na sreću, tu je sok od aronije koji je odličan način konzumiranja ovog dara prirode. Većinu prošlogodišnjeg soka smo prodali. Ostavili smo određenu količinu soka za osobne potrebe. Planiramo praviti džem, čaj i vino od aronije, ali naša proizvodnja bit će bazirana na proizvodnji soka od aronije kao i jabuke, šljive i kruške kad proširimo proizvodnju.”

Sama činjenica da je obitelj Laco prodala sav dosadašnji sok od aronije, potvrđuje misao s početka priče – da se razmišljanje svojom glavom u poslovnom svijetu i poljoprivredi isplati.

Translate