fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Aronija 2-min

ARONIJA KAO LJEKOVITO BILJE

Iako aronija nije uvrštena u leksikonima kao ljekovito bilje, možemo s pravom reći da može stati uz bok ostalom ljekovitom bilju i pravi je dar prirode. Primjerice: kopriva, kadulja, odnosno žalfija, kamilica i ostalo ljekovito bilje koje nam je priroda velikodušno poklonila u borbi s bolestima koje opsjedaju čovječanstvo.

Aronija, sušena ili svježa, sok od aronije, čaj od aronije kao i listovi aronije, višestruko su korisni antioksidansi. Ona je prirodni lijek za masnoću i trigliceride, za glavobolju i odlično je rješenje za podizanje imuniteta. Također, anemija, kolesterol, dijabetes, bolesti vezane uz žuč te bolesti jetre, sve one imaju neprijatelja u aroniji. Prilikom redovitog konzumiranja proizvoda od aronije umor nestaje, a energija raste.

Aronija kao antioksidans

Antioksidansi su molekule koje usporavaju ili sprječavaju oksidaciju drugih molekula. Izrazito su važni u borbi organizma protiv slobodnih radikala i oksidacijskog stresa.

Slobodni radikali oštećuju stanice organizma što dugoročno dovodi do raznih oboljenja. Prije svega do malignih (karcinom) i kardiovaskularnih bolesti koje za posljedicu imaju kraći životni vijek.

Aronija kao lijek protiv raka, kao i  ljekovitost aronije u prevenciji protiv malignih oboljenja možete pročitati u našem članku Aronija vs. karcinom.

Ukoliko želite živjeti kvalitetno i zdravo, morate unositi dovoljnu količinu antioksidansa u svoj organizam. Antioksidansi su, između ostalog, vitamin C, vitamin E, polifenoli i flavonoidi.  Naravno, najviše antioksidansa imaju voće i povrće, a vrijednost se određuje ORAC jedinicom (Oxygen Radical Absorbance Capacity).

Prema nekim studijama, ljudski organizam prosječno proizvede toliko slobodnih radikala da su za njihovo neutraliziranje potrebni antikosidansi u vrijednosti između 3 000 i 5 000 ORAC jedinica.

Međutim,

ukoliko ste izloženi stresnom načinu života, nedovoljno spavate, jednolično se hranite, pušite ili ste u okruženju duhanskog dima, za neutraliziranje svih tih negativnih čimbenika koji dovode do stvaranja slobodnih radikala i oksidacijskog stresa, antioksidansi koje biste trebali unijeti u organizam bi trebali biti u vrijednosti od preko 12 000 ORAC jedinica.

Sad na scenu dolazi aronija, tajno oružje prirode u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacijskog stresa.

Naime, 100 g svježih bobica aronije u sebi sadrži čak 16 000 ORAC jedinica!

Za usporedbu, 100 g borovnica sadrži 4 600 ORAC jedinica, a lubenica, ljetno najdraže voće, tek „skromnih“ 142 ORAC jedinice na 100 grama.

Jabuka, uz koju se veže poslovica da tjera doktora ukoliko se jede jedna dnevno, sadrži 2 570 ORAC jedinica tako da poslovica naših starih i ima smisla.

Aronija je izvrstan lijek za jetru i žuč.

Bobice aronije potiču i stimuliraju jetru na bolji rad, a detoksikacija jetre je uspješnija te je njeno konzumiranje pravi odgovor na pitanje kako očistiti jetru.

Također, pomaže ukoliko je nastupila upala žuči i žučnog mjehura kao i kod rješavanja žučnih kamenaca.

Isto tako je i prirodni lijek za masnoću i povišeni kolesterol. Redovito konzumiranje aronije snižava vrijednosti kolesterola i triglicerida, snižava visoki tlak, regulira šećer u krvi i općenito utječe na zaštitu kardiovaskularnog sustava kao i na samo zdravlje pojedinca.

Ne treba zaboraviti i njeno blagotvorno djelovanje na želudac i crijeva, budući da smiruje grčeve zaustavlja bolove te umiruje upale i zaustavlja dijareju.

Dovoljno je nabrojati sve sastojke koje sadrže bobice aronije kako bismo uvidjeli koliko je moćna za naše zdravlje:

  • Vitamini: A, C, E, P,B1, B2, B3, B5, B6, B9,
  • te minerali: željezo, kalij, kalcij, mangan, jod, fosfor, cink.

825x150

Kao što smo već napisali, sam dar prirode.

Aronija se može konzumirati na razne načine. Svježa, sušena ili prerađena, podjednako djeluje na zdravlje i imunitet te povećava nivo energije.

Zdrava ishrana dobija novi aspekt uz uvrštavanje aronije u svakodnevnu ishranu.

Možete je konzumirati kao:

  • svježe voće
  • sok od aronije
  • liker od aronije
  • sušene plodove ili kao
  • pekmez od aronije
  • džem od aronije
  • kao i dodatak uz rane pekarske proizvode, primjerice razni muffini ili kolači

Kontaktirajte nas i u rekordnom roku na vaš obiteljski stol stiže ovaj čudesni dar prirode te ćete vrlo brzo početi osjećati sva ljekovita svojstva aronije, dara prirode.

Također, čitajte naše blogove, trudimo se biti informativni i savjetodavni.

Translate