fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Sok - 2 boce i pozadina-min

SOK OD ARONIJE

Idealan način konzumiranja aronije jeste kroz sok od aronije.

Svježa aronija ima trpak okus i kiselost u njoj skuplja usta te je zbog toga na engleskom jeziku riječ za aroniju chokeberry.

Negdje pogrešno interpretiraju taj prijevod tako što bobice aronije opisuju kao opasne za konzumaciju jer kao stvaraju problem s dišnim putevima. Dakle, takva interpretacija je u potpunosti neutemeljena i pozadina je u neinformiranosti autora tih tekstova.

Zbog te oporosti, svježa aronija, koja je pravi dar prirode, ipak nije najidealnija za konzumaciju jer traži određenu prilagodbu naših okusnih pupoljaka.

Svojevrstan kompromis jeste sok od aronije koji je donekle ugodnog okusa. Mi na našoj Zvjezdanoj plantaži  pravimo matični sok od aronije, pasteriziran, bez aditiva i šećera, s rokom trajanja od godinu dana (nakon otvaranja može se konzumirati do 50 dana sa skladištenjem u hladnjaku). Konzumacija ovog soka je ograničena dnevnom uporabom od 30 do 50 ml i izrazito je ljekovitog svojstva.

Kontaktirajte nas ukoliko želite doći u posjed vrhunskog matičnog soka koji će poboljšati zdravstveno stanje vašeg cjelokupnog organizma.

Inače, naš sok od aronije možete kupiti u Mostaru i Kiseljaku, preko kanala društvenih mreža i preko našeg web shopa, a nešto više o tome možete pročitati u našem članku.

Sok i sirup se mogu napraviti i u kućnoj radinosti pa ukoliko imate bobice aronije i nije vam ih ugodno konzumirati kao takve, slijedi nekoliko recepata za napitke od aronije.

Kako se pravi sok od aronije

Sok od aronije može se pripremiti na dva načina:

 1. Kao cijeđeni sok i
 2. Kao sirup koji se pripremi i drži u hladnjaku do 30 dana

Priprema soka od aronije

Kao sok dovoljno je usitniti svježe plodove aronije u blenderu ili sjeckalici, iscijediti sok i tako pripremljen konzumirati. Treba paziti na doziranje. Preporučena količina soka je od 30 do 50 ml dnevno (preporučena količina konzumiranja plodova je do 300g dnevno). Kao i kod sirupa, i ovaj sok se može dodatno razrijediti s vodom.

825x150

Sirup od aronije

Za sirup od aronije  u količini od otprilike tri litre potrebno je:

 • Dva (2) kg očišćenih bobica aronije
 • 1,5 l vode
 • 500 g šećera
 • Jedan limun ili limuntos
 • Po želji i jedna mala vrećica vanilin šećera

Priprema:

 • Očistiti bobice aronije od lišća i peteljki.
 • Oprati bobice aronije.
 • Staviti ih u posudu s vodom i pustiti da proključa.
 • Ostaviti nekoliko minuta da kuha na umjerenoj vatri, a potom ukloniti pjenicu koja se pojavi na površini. Pjenica u sebi sadrži kiselost i dobro ju je ukloniti.
 • Bobice aronije će pustiti boju u vodu, voda će biti tamno crvena, a same bobice blijede.
 • Prebaciti plodove iz posude sa sokom te iste dodatno iscijediti nad posudom kako bi što više soka izašlo iz aronije.
 • Dodati šećer i iscijeđeni sok od limuna (ili limuntos, te vanilin šećer po želji).
 • Miješati sirup na vrućem kolu od štednjaka kako bi se šećer istopio i spojio sa sokom.
 • Ostaviti sirup da se ohladi.
 • Nakon što se ohladio, presuti ga u sterilizirane boce i ostaviti u hladnjak.
 • Prilikom pripreme, sirup razrijediti s vodom.
 • Preporučena doza po čaši za sirup od aronije je od 30 do 50 ml.
 • Rok trajanja ovog sirupa je 30 dana

Ukoliko biste željeli iskušati gore napisane recepte, a nemate bobice aronije, kontaktirajte nas i dođite do svoje aronije za sok iz kućne radinosti.

Za kraj, kao dokaz kvalitete našeg matičnog soka, podijelili bismo s vama preporuku koju smo dobili od mostarskog glumca Velimira Pšeničnika Njirića, doajena Hrvatskog Narodnog Kazališta Mostar, čovjeka koji iza sebe ima preko 40 godina aktivnog rada na “daskama koje život znače”.

Velimir Pšeničnik Njirič o našem soku od aronije

“Ne puni mjesec dana nakon početka uzimanja soka od aronije (proizvod Zvjezdane plantaže), dan pred kazališnu turneju sa zahtjevnom glumačkom ulogom, krenu cirkus s virozom: grlo, ždrijelo, glasnice, nos, temperatura….Pojačah konzumiranje soka od aronije na dva puta dnevno (po 0,5 dcl.). Protiv simptoma prehlade kupih kombinaciju paracetamola i nekog dodatka za smirivanjeupale ždrijela i curenja iz nosa. Prvu večer odigrah predstavu pristojno, a drugu još bolje. Treću večer se nije moglo primijetiti tragove i posljedice upale i tegoba. Četvrti dan to je bila tek mala prehladica…. Četiri dana, umjesto uobičajenih 15 dana. Bez antibiotika i komplikacija. To je, vjerujem, utjecaj soka od aronije koji pojačava imunitet cijelog organizma. Čini mi se kako ima utjecaja i na povečau psihičku stabilnost, tj. smanjivanju stresa”.

Translate