fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
lijekovi

ARONIJA vs. KARCINOM

Može li aronija pobjediti karcinom?

Što je uopće karcinom?

Prema enciklopediji, definicija karcinoma: Zloćudna neoplazma podrijetlom iz epitelnih stanica. Raste iz bilo kojega od triju zametnih listića (ektoderma, mezoderma i endoderma). Osobina karcinoma je da infiltrira okolno tkivo i stvara udaljene tumorske metastaze (Opća i nacionalna enciklopedija u 20 knjiga, PRO LEKSIS, Zagreb, 2006.g.).

Kako nastaje?

Prema nekim teorijama znanstvenika sa sveučilišta Oxford, postoje određene matične stanice koje su nazvali „majkama raka“. Upravo one stvaraju tumore, no ta teorija još nije do kraja objašnjena i razjašnjena.

Zašto nastaje?

E to je već pravo pitanje. Razne su teorije, no jedna je osnovna nit vodilja u svim teorijama koje odgovaraju na ovo pitanje. Organizam se u tolikoj mjeri zatruje raznim otrovnim materijama, slobodnim radikalima i oksidacijskim stresom da tijelo na ta zagađenja reagira mutiranjem stanica. I stvaranjem karcinoma. Budući da karcinom zahvaća epitelne stanice koje su rasprostranjene po cijelom tijelu, tako se i on sam javlja u različitim organima (pluća, jetra, koža, itd).

Dok smo u našem postu Aronija – Dar prirode raščlanili ovu moćnu voćku kroz nekoliko područja u kojoj je konzumiranje aronije zdravstveno opravdano, u tekstu Aronija kao ljekovito bilje  smo detaljnije objasnili koliko su važni antioksidansi u pročišćavanju tijela od slobodnih radikala i oksidacijskog stresa.

Ukratko, tijelu treba od tri pa do pet tisuća ORAC jedinica antioksidansa tijekom dana bez nekog pretjeranog onečišćenja. No, ukoliko ste izloženi dodatnim zagađenjima organizma, potrebno je više antioksidsna. Primjerice ukoliko pušite ili ukoliko vam zdrava ishrana nije prioritet, da biste izbacili sve slobodne radikale i oksidacijski stres potrebno je da unesete antioksidanasa u vrijednosti i do 12 tisuća ORAC jedinica.

Međutim, vrlo je teško pronaći adekvatno voće i povrće koje u sebi sadrži toliku količinu antioksidansa. Borovnica, koja je u narodu poznata kao izuzetno zdravo voće, sadrži oko 4 600 ORAC jedinica antioksidansa na 100 grama svježih plodova. U usporedbi s bananom koja u 100 g ima oko 800 ORAC jedinica, borovnica je super voće, zar ne?

A znate li koliko jedinica ima aronija?

Aronija u 100 g sadrži impresivnih 16 000 ORAC jedinica antioksidansa! Skoro četiri puta više nego borovnica.

Dvadeset puta više antioksidansa nego banana.

825x150

S pravom kažu da je aronija super hrana.

Tek jedan usputni podatak o značaju aronije.

Nakon Černobilske katastrofe aronija je bila uvrštena u ishranu ozračenog stanovništva kako bi im se organizam kvalitetnije iščistio od posljedica zračenja.

U biti, aronija kao lijek protiv raka ima dvojaku korist.

Osim što djeluje preventivno na nastanak slobodnih radikala, te tako i na karcinom, korisna je i ukoliko ste oboljeli od karcinoma. Naime, radioterapija (poznata i kao „zračenje“) i nuspojave iste lakše se podnose uz konzumiranje aronije.

Može se konzumirati na razne načine. Sirova, koja ima opor okus i ne odgovara svakome. Sušena, kao sok od aronije, džem od aronije ili pekmez od aronije. Zatim kao liker od aronije ili kao čaj. Razni su načini kako ćete konzumirati aroniju.

Kontaktirajte nas i dođite u posjed vrhunskih proizvoda od aronije te učinite nešto za svoje zdravlje i imunitet već danas!

Također, čitajte naše blogove, trudimo se redovno vas obavještavati o ovoj superhrani i korisnim savjetima za same proizvođače aronije.

Translate