fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
aronia shake

Smiju li dijabetičari konzumirati sok od aronije

Ovo je često pitanje koje nam postavljaju i možemo sa sigurnošću reći:

DA, smiju!

Ali, uz pažljivo doziranje od 30 do 50 ml dnevno i uz razdoblja suzdržavanja, budući da je matični sok od aronije izrazito moćan i pun antioksidansa.

Studije o aroniji i dijabetesu

Brojne studije su dokazale blagotvoran učinak konzumiranja soka od aronije i bobica aronije, kako na prevenciju od dijabetesa, tako i kao svojevrstan lijek u ublažavanju tegoba prouzrokovanih ovom podmuklom bolešću. Mi ćemo nabrojati tek neke.

Studija iz Bugarske 

Studija iz Bugarske, 2007.godine, četvero bugarskih znanstvenika: S. Valcheva-Kuzmanova (Stefka Valcheva-Kuzmanova), K. Kuzmanov, S. Tancheva i A. Belcheva, koju možete pročitati na ovom linku ogromnog naziva:

Hipoglikemički i hipolipidemični učinci voćnog soka Aronia melanocarpa na štakore dijabetičare izazvanog streptozocinom

Donijela je zanimljive rezultate koji potkrepljuju teoriju o blagotvornom učinku konzumiranja soka od aronije.

Naime, kako su napisali u sažetku studije:

„Aronia melanocarpa voćni sok (Aronia Melanocarpa Fruite Juice) bogat je fenolnim antioksidansima, osobito flavonoidima iz antocijaninskih podklasa. Cilj ove studije bio je ispitati utjecaj AMFJ na glukozu i lipide u plazmi kod štakora s dijabetesom. Dijabetes je induciran intraperitonealnim ubrizgavanjem streptozotocina (50 mg / kg), što je za učinak imalo značajno povećanje glukoze u plazmi za 141% i triglicerida u plazmi (TG) za 64% u usporedbi s normalnim kontrolnim štakorima.

AMFJ je primijenjen doziranjem u dozi od 10 i 20 ml / kg kroz 6 tjedana, i to štakorima kojima nije bio induciran dijabetes i štakorima s dijabetesom.

AMFJ nije uticao na razinu glukoze i lipida u plazmi kod štakora kojima nije bio induciran dijabetes, dok kod štakora s dijabetesom, AMFJ (10 i 20 ml / kg) značajno smanjuje glukozu u plazmi za 44% i 42%, a TG za 35%, odnosno 39%, na razinu koja se nije značajno razlikovala od onih štakora bez dijabetesa.

Zaključno, konzumiranje AMFJ je značajno smanjilo streptozotocin-inducirane abnormalnosti glukoze u krvi i TG kod štakora s dijabetesom, te AMFJ može biti koristan u prevenciji i kontroli dijabetesa melitusa i komplikacija povezane s dijabetesom“.

825x150

Studija znanstvenika iz regiona 

Još jedna zanimljiva studija, i to znanstvenika iz regiona, koja je objavljena kao znanstveni članak na web stranici Frontiers of Nutrition  u kojoj su znanstvenici iz Hrvatske, Srbije i Šri Lanke objašnjavali antidijabetičke učinke Aronia melanocarpe te druga terapijska svojstva ove voćke.

Članak je objavljen 06.11.2017. god, gdje autori: Ines Banjari, Andreja Misir, Katarina Šavikin, Stela Jokić, Maja Molnar, H. K. S. De Zoysa i Viduranga Y. Waisundara na kraju svog članka zaključuju:

„Trenutno, oko 415 milijuna ljudi širom svijeta boluju od dijabetesa, s tendencijom rasta broja oboljelih iz dana u dan.

…Dijabetičari žive 5-10 godina manje u usporedbi sa zdravom populacijom, a razlog su kardiovaskularne komplikacije koje predstavljaju glavni uzrok smrtnosti.

… Kao što je istaknuto u ovom pregledu, A. melanocarpa berry sok i ekstrakt biljke pokazali su dokaze kao moćan modulator oksidacijskog stresa povezanog s hiperglikemijom koji je izravno povezan s njegovim komplikacijama, posebice kardiovaskularnim bolestima.

Ipak, preporučuje se da se neprekidno korištenje A. melanocarpa prati istim razdobljem suzdržavanja.

Također, osobe s povećanim rizikom od oboljenja u kardiovaskularnom sustavu (primjerice, pretile osobe, zatim osobe oboljele od blage hiperkolesterolemije, hipertenzije I. stupnja), čini se da imaju više koristi od konzumiranja A. melanocarpa sokova i ekstrakta bobica.

Dakle, ukupna potrošnja A. melanocarpa mogla bi se preporučiti kao mogući pristup smanjenju financijskog opterećenja dijabetičara i njihovih obitelji, kao i nacionalnih sustava zdravstvene zaštite u zemljama gdje dijabetes predstavlja značajnu odgovornost.

…Osim toga, plod i njegov ekstrakt izgleda imaju i mnoštvo blagotvornih učinaka protiv drugih bolesti, što bi se potencijalno moglo istražiti i znanstveno potkrijepiti sustavnim istraživanjima.“

Studija korejskih znanstvenika

Studija iz ožujka 2018., objavljena u časopisu „Journal of Medicinal Food“, Vol. 21, No. 3, dostupnom i na site-u, korejskih znanstvenika: Yong-Deok Jeon, Sa-Haeng Kang, Kwang-Hyun Moon, Jeong-Ho Lee, Dae-Geun Kim, Wook Kim, Jong-Sung Kim, Byung-Yong Ahn i Jong-Sik Jin pod nazivom Učinak bobica Aronije na dijabetes tipa 1 in vivo i in vitro u svom sažetku objašnjava:

„Broj pacijenata s dijabetesom širom svijeta raste, a komplikacije poput moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti postaju ozbiljan uzrok smrti. Šećerna bolest se klasificira u dvije vrste prema etiopatogenom mehanizmu i ovisnosti o inzulinu. Dijabetes tipa 1 (T1D), inzulin-ovisni dijabetes melitus, uzrokovan je oštećenjem i uništenjem stanica pankreasa β koje proizvode inzulin. To je bolest koju karakterizira hiperglikemija i hipoinsulinemija.

…Aronija sadrži različite sastojke kao što su polifenoli, antocijanini, flavonoidi i tanini. Posebno, sadržaj antocijana u zrnu aronije je znatno veći nego kod ostalih biljaka i bobica.

…Stoga je ova studija provedena kako bi se istražili učinci uzimanja ekstrakta bobičastog brašna u višestrukom doziranju T1D induciranog streptokozinom (STZ) i potvrdili funkcionalna svojstva bobica Aronia.

ICR miševi (mužjaci od 6 tjedana) podijeljeni su u četiri skupine:

 • kontrolu (normalna kontrolna skupina),
 • STZ (100 mg / kg STZ-inducirane T1D skupine),
 • AR 10 (STZ s oralnom primjenom aronije 10 mg / kg) i
 • AR 100 (STZ s oralnom primjenom aronije 100 mg / kg).

Nakon toga, STZ je injiciran u jednoj dozi za induciranje T1D, a ekstrakt je oralno primijenjen svakodnevno. Unos prehrane i tjelesna težina mjereni su dva puta tjedno.

Potvrdili smo da bobica od aronije ima za posljedicu smanjenje porasta razine glukoze u krvi i također ima zaštitni učinak pankreasa β stanica (RINm5F stanica).

Ova studija potvrđuje anti-dijabetičku aktivnost bobica od aronije i može se očekivati ​​da će povećati iskoristivost prema rezultatima“.

Naš matični sok od aronije, dobiven je procesom hladnog prešanja, pasteriziran je, bez aditiva i šećera, s rokom trajanja od godinu dana (nakon otvaranja može se konzumirati do 50 dana i mora se čuvati u hladnjaku).

Kontaktirajte nas i dođite u posjed dara prirode koji će poboljšati zdravstveno stanje vašeg cjelokupnog organizma, bili dijabetičar ili ne.

 

 

Translate
Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
 • Attributes
 • Custom attributes
 • Custom fields
Click outside to hide the compare bar
Compare
Compare ×
Let's Compare! Continue shopping