fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
aronia shake

Smiju li dijabetičari konzumirati sok od aronije

Ovo je često pitanje koje nam postavljaju i možemo sa sigurnošću reći:

DA, smiju!

Ali, uz pažljivo doziranje od 30 do 50 ml dnevno i uz razdoblja suzdržavanja, budući da je matični sok od aronije izrazito moćan i pun antioksidansa.

Studije o aroniji i dijabetesu

Brojne studije su dokazale blagotvoran učinak konzumiranja soka od aronije i bobica aronije, kako na prevenciju od dijabetesa, tako i kao svojevrstan lijek u ublažavanju tegoba prouzrokovanih ovom podmuklom bolešću. Mi ćemo nabrojati tek neke.

Studija iz Bugarske 

Studija iz Bugarske, 2007.godine, četvero bugarskih znanstvenika: S. Valcheva-Kuzmanova (Stefka Valcheva-Kuzmanova), K. Kuzmanov, S. Tancheva i A. Belcheva, koju možete pročitati na ovom linku ogromnog naziva:

Hipoglikemički i hipolipidemični učinci voćnog soka Aronia melanocarpa na štakore dijabetičare izazvanog streptozocinom

Donijela je zanimljive rezultate koji potkrepljuju teoriju o blagotvornom učinku konzumiranja soka od aronije.

Naime, kako su napisali u sažetku studije:

„Aronia melanocarpa voćni sok (Aronia Melanocarpa Fruite Juice) bogat je fenolnim antioksidansima, osobito flavonoidima iz antocijaninskih podklasa. Cilj ove studije bio je ispitati utjecaj AMFJ na glukozu i lipide u plazmi kod štakora s dijabetesom. Dijabetes je induciran intraperitonealnim ubrizgavanjem streptozotocina (50 mg / kg), što je za učinak imalo značajno povećanje glukoze u plazmi za 141% i triglicerida u plazmi (TG) za 64% u usporedbi s normalnim kontrolnim štakorima.

AMFJ je primijenjen doziranjem u dozi od 10 i 20 ml / kg kroz 6 tjedana, i to štakorima kojima nije bio induciran dijabetes i štakorima s dijabetesom.

AMFJ nije uticao na razinu glukoze i lipida u plazmi kod štakora kojima nije bio induciran dijabetes, dok kod štakora s dijabetesom, AMFJ (10 i 20 ml / kg) značajno smanjuje glukozu u plazmi za 44% i 42%, a TG za 35%, odnosno 39%, na razinu koja se nije značajno razlikovala od onih štakora bez dijabetesa.

Zaključno, konzumiranje AMFJ je značajno smanjilo streptozotocin-inducirane abnormalnosti glukoze u krvi i TG kod štakora s dijabetesom, te AMFJ može biti koristan u prevenciji i kontroli dijabetesa melitusa i komplikacija povezane s dijabetesom“.

825x150

Studija znanstvenika iz regiona 

Još jedna zanimljiva studija, i to znanstvenika iz regiona, koja je objavljena kao znanstveni članak na web stranici Frontiers of Nutrition  u kojoj su znanstvenici iz Hrvatske, Srbije i Šri Lanke objašnjavali antidijabetičke učinke Aronia melanocarpe te druga terapijska svojstva ove voćke.

Članak je objavljen 06.11.2017. god, gdje autori: Ines Banjari, Andreja Misir, Katarina Šavikin, Stela Jokić, Maja Molnar, H. K. S. De Zoysa i Viduranga Y. Waisundara na kraju svog članka zaključuju:

„Trenutno, oko 415 milijuna ljudi širom svijeta boluju od dijabetesa, s tendencijom rasta broja oboljelih iz dana u dan.

…Dijabetičari žive 5-10 godina manje u usporedbi sa zdravom populacijom, a razlog su kardiovaskularne komplikacije koje predstavljaju glavni uzrok smrtnosti.

… Kao što je istaknuto u ovom pregledu, A. melanocarpa berry sok i ekstrakt biljke pokazali su dokaze kao moćan modulator oksidacijskog stresa povezanog s hiperglikemijom koji je izravno povezan s njegovim komplikacijama, posebice kardiovaskularnim bolestima.

Ipak, preporučuje se da se neprekidno korištenje A. melanocarpa prati istim razdobljem suzdržavanja.

Također, osobe s povećanim rizikom od oboljenja u kardiovaskularnom sustavu (primjerice, pretile osobe, zatim osobe oboljele od blage hiperkolesterolemije, hipertenzije I. stupnja), čini se da imaju više koristi od konzumiranja A. melanocarpa sokova i ekstrakta bobica.

Dakle, ukupna potrošnja A. melanocarpa mogla bi se preporučiti kao mogući pristup smanjenju financijskog opterećenja dijabetičara i njihovih obitelji, kao i nacionalnih sustava zdravstvene zaštite u zemljama gdje dijabetes predstavlja značajnu odgovornost.

…Osim toga, plod i njegov ekstrakt izgleda imaju i mnoštvo blagotvornih učinaka protiv drugih bolesti, što bi se potencijalno moglo istražiti i znanstveno potkrijepiti sustavnim istraživanjima.“

Studija korejskih znanstvenika

Studija iz ožujka 2018., objavljena u časopisu „Journal of Medicinal Food“, Vol. 21, No. 3, dostupnom i na site-u, korejskih znanstvenika: Yong-Deok Jeon, Sa-Haeng Kang, Kwang-Hyun Moon, Jeong-Ho Lee, Dae-Geun Kim, Wook Kim, Jong-Sung Kim, Byung-Yong Ahn i Jong-Sik Jin pod nazivom Učinak bobica Aronije na dijabetes tipa 1 in vivo i in vitro u svom sažetku objašnjava:

„Broj pacijenata s dijabetesom širom svijeta raste, a komplikacije poput moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti postaju ozbiljan uzrok smrti. Šećerna bolest se klasificira u dvije vrste prema etiopatogenom mehanizmu i ovisnosti o inzulinu. Dijabetes tipa 1 (T1D), inzulin-ovisni dijabetes melitus, uzrokovan je oštećenjem i uništenjem stanica pankreasa β koje proizvode inzulin. To je bolest koju karakterizira hiperglikemija i hipoinsulinemija.

…Aronija sadrži različite sastojke kao što su polifenoli, antocijanini, flavonoidi i tanini. Posebno, sadržaj antocijana u zrnu aronije je znatno veći nego kod ostalih biljaka i bobica.

…Stoga je ova studija provedena kako bi se istražili učinci uzimanja ekstrakta bobičastog brašna u višestrukom doziranju T1D induciranog streptokozinom (STZ) i potvrdili funkcionalna svojstva bobica Aronia.

ICR miševi (mužjaci od 6 tjedana) podijeljeni su u četiri skupine:

  • kontrolu (normalna kontrolna skupina),
  • STZ (100 mg / kg STZ-inducirane T1D skupine),
  • AR 10 (STZ s oralnom primjenom aronije 10 mg / kg) i
  • AR 100 (STZ s oralnom primjenom aronije 100 mg / kg).

Nakon toga, STZ je injiciran u jednoj dozi za induciranje T1D, a ekstrakt je oralno primijenjen svakodnevno. Unos prehrane i tjelesna težina mjereni su dva puta tjedno.

Potvrdili smo da bobica od aronije ima za posljedicu smanjenje porasta razine glukoze u krvi i također ima zaštitni učinak pankreasa β stanica (RINm5F stanica).

Ova studija potvrđuje anti-dijabetičku aktivnost bobica od aronije i može se očekivati ​​da će povećati iskoristivost prema rezultatima“.

Naš matični sok od aronije, dobiven je procesom hladnog prešanja, pasteriziran je, bez aditiva i šećera, s rokom trajanja od godinu dana (nakon otvaranja može se konzumirati do 50 dana i mora se čuvati u hladnjaku).

Kontaktirajte nas i dođite u posjed dara prirode koji će poboljšati zdravstveno stanje vašeg cjelokupnog organizma, bili dijabetičar ili ne.

 

 

Translate