fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Je li aronija štetna po zdravlje

Je li aronija štetna po zdravlje?

Primijetili smo da postoji upit „je li aronija štetna po zdravlje“ na web pretraživačima pa smo odlučili s ovim tekstom odgovoriti na postojeći upit.

Blagodat aronije je neupitna

Naravno, aronija (i proizvodi od aronije: sok od aronije, čaj od aronije, lišće aronije) je iznimno zdrava voćka čije konzumiranje jača ljudski imunitet te olakšava postojeće zdravstvene tegobe.

Osim što je aronija puna antioksidansa, koji nas čuvaju od slobodnih radikala i oksidacijskog stresa, aronija snižava visoki krvni tlak, regulira šećer u krvi, štiti kardiovaskularni sustav, pročišćava jetru te dokazano podiže nivo željeza u krvi.

O svemu ovome pisali smo u našim prijašnjim blog tekstovima pa ako želite saznati nešto više o ljekovitim svojstvima aronije, pročitajte naše blog tekstove:

  1. Ljekovita svojstva aronije,
  2. Kod kojih bolesti pomaže sok od aronije?,
  3. Aronija kao lijek te
  4. Aronija – Dar prirode.

Naravno, i na ostalim našim blog tekstovima pronaći ćete korisne informacije o blagodatima soka od aronije i same aronije, naravno.

Ova četiri teksta sadrže detaljne informacije o ljekovitim svojstvima aronije te ih preporučujemo kao obveznu literaturu za sve one koji žele saznati nešto više o ovoj čudesnoj sjeverno američkoj voćki koju nam je priroda nesebično darovala.

No, zašto onda postoji upit „je li aronija štetna po zdravlje“?

Sad ćemo objasniti!

Je li aronija štetna po zdravlje?

Dakle, iako je znanstveno dokazano kako aronija i proizvodi od aronije djeluju blagonaklono na mnoge bolesti, njeno pozitivno djelovanje na imunitet može izazvati određene poteškoće kod osoba koje boluju od autoimunih bolesti te je za te osobe konzumiranje aronije štetno po organizam.

Zatim, trudnice, dojilje te djeca do tri godine života.

Naime, po svemu sudeći, konzumiranje aronije u trudnoći nije štetno, ALI, kako se nije proveo dovoljan broj znanstvenih istraživanja o povezanosti aronije i trudnoće, ista se ne preporučuje za trudnice, a tako ni za dojilje te djecu do tri godine života.

Mi pak savjetujemo da se dobna granica podigne i na do sedme godine djetetovog života jer smo i te kako svjesni ogromnog imuniteta koji stvara sok od aronije.

Doziranje soka od aronije je važno!

I, naravno, doziranje soka od aronije. Zbog iznimnog broja antioksidansa koju sadrži aronija, naravno.

Pisali smo o tome u nekoliko navrata, stoga tek kratki podsjetnik. Dnevna doza antioksidansa ide do 12 000 ORAC jedinica, a 100 g aronije sadrži 16 000 ORAC jedinica (za razliku od borovnice, koja u 100 g sadrži ni 5000 ORAC jedinica).

Zbog ogromnog broja antioksidansa, potrebno je odgovorno doziranje soka od aronije te se preporučuje da se sok od aronije konzumira u intervalima, mjesec dana konzumiranja, mjesec dana pauze.

Tijekom konzumiranja držati se provjerene doze, koja je jedna rakijska čašica (oko 50 ml), najbolje natašte, no isto tako, nije problem ako se ista popije i poslije obroka.

Za kraj…

Dakle, kao zaključak, osobe koje boluju od autoimunih bolesti, trudnice, dojilje te djeca do sedme godine života, su osobe koje trebaju izbjegavati aroniju i sok od aronije.

Ostali se trebaju držati pravilnog doziranja jer, kao i kod svakog lijeka, pretjerate li s doziranjem, lijek može postati štetan po organizam.

Stoga, budite odgovorni, pravilno koristite sok od aronije i vaše zdravlje i imunitet će vam biti zahvalni.

Ako ste ostali bez soka od aronije, ne brinite, tu smo mi.

Naš matični sok od aronije možete naručiti popunjavanjem narudžbenice na stranicama Webshopa, kroz Facebook stranicu Zvjezdane plantaže kao i kod naših partnera, mostarskoj delikatesnoj trgovini Mr. Roberto te Facebook shopu K Immuno.

Vaša Zvjezdana plantaža

Translate