fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Zašto je dobro piti sok od aronije, blog Zvjezdane plantaže

Zašto je dobro piti sok od aronije?

Uistinu je mnogo razloga zašto je dobro piti sok od aronije te ćemo se u ovom tekstu potruditi nabrojati mnogobrojne prednosti konzumiranja istog.

Naravno, govorimo o matičnom soku od aronije, spravljenom kroz proces hladnog prešanja, što je najbolji način spravljanja soka. Na ovaj način i mi na Zvjezdanoj plantaži stvaramo naš matični sok od aronije

No, krenimo od početka;

Zašto je dobro piti sok od aronije?

Prije nego se osvrnemo na prednosti konzumiranja soka od aronije, smatramo da bismo trebali rečenicu, dvije napisati o samoj aroniji te kako je došlo do toga da se više koristi sok od samih bobica.

Aronija je porijeklom iz Sjeverne Amerike gdje su je američki domoroci (Indijanci) koristili u svakodnevnoj prehrani.

Naime, primijetili su da su manje bolesni tijekom zimskih hladnih noći ako u prehranu uvrste pogačice spravljene od sasušenih i samljevenih plodova aronije. Osim pogačica, a za jačanje imuniteta, koristili su još i bobice aronije, list te koru voćke.

Kao što vidimo, još tada, tijekom 19 stoljeća, primijećeni su aronijini blagotvorni učinci na zdravlje.

No, kako su plodovi aronije gorki i kiseli, te kao takvi izuzetno neugodni za konzumiranje, a sušenje plodova i mljevenje zahtjeva dodatno vrijeme i trud (plus, kroz ovaj način tretiranja aronije, ista gubi određena ljekovita svojstva), konzumiranje aronije evoluiralo je do soka od aronije.

Dva načina spravljanja soka od aronije

Postoje dva načina spravljanja soka, a samo je jedan od ta dva onaj najbolji i najkonkretniji, a taj je spravljanje soka od aronije putem metode hladnog prešanja. Sok napravljen na ovaj način je onaj pravi matični sok od aronije.

Već smo prije pisali, nažalost, zbog želje za brzom zaradom, pojedini proizvođači aronije okreću se k spravljanju soka od aronije kroz kreiranje koncentrata aronije te se čak ne libe taj koncentrat dodatno ublažiti s običnom vodom.

O ovoj prevari, kao i o spravljanju soka kroz proces hladnog prešanja  možete više pročitati u našem tekstu Kako se pravi sok od aronije.

Nama je nevjerojatno da bi netko mogao takvo što napraviti jer znamo koliko je aronija ljekovita voćka te koji čudotvoran učinak ima na naše zdravlje.

Stoga, za nas na Zvjezdanoj plantaži, jedini pravi način stvaranja matičnog soka od aronije jest kroz proces hladnog prešanja. A ako takav sok uvrstite u svoju prehranu, vaš organizam će vam biti zahvalan.

Dakle, zašto je dobro piti sok od aronije?

Prije svega, zbog ogromne količine antioksidansa.

Antioksidansi su molekule koje usporavaju ili sprječavaju oksidaciju, tj. zagađenje drugih molekula te su izrazito važni u borbi organizma protiv slobodnih radikala i oksidacijskog stresa.

Pojednostavljeno, ako unosite dovoljan broj antioksidansa u svoj organizam, isti će vam biti spreman za uništavanje slobodnih radikala koji su, između ostalog, začetnici malignih oboljenja.

Prema nekim istraživanjima, optimalno bi bilo unositi do 12 000 ORAC jedinica antioksidansa.

Dnevno.

Međutim, jako malo voća uopće sadrži te vrijednosti antioksidansa.

Na web stranici Superfoody možete vidjeti popis koliko koja namirnica sadrži antioksidansa.

Iznenadit ćete se koliko malo antioksidansa sadrži, recimo 100 g banana (795) ili recimo 100 g borovnica (4670), koja je inače u narodu poznata kao voćka puna antioksidansa.

No, 100 g aronije sadrži izvanrednih 16 000 ORAC jedinica.

Baš zbog tog jakog antioksidacijskog izvora, sok od aronije nije preporučljiv za trudnice, dojilje i malu djecu te je potrebno pratiti preporučeno doziranje.

Prema nekim istraživanjima, najbolje je rano ujutro, po ustajanju, popiti jednu malu rakijsku čašicu soka od aronije (oko 50 ml) te se pridržavati rasporeda konzumiranja – mjesec dana uzimanja, mjesec dana pauze.

Uz svoja antioksidanska svojstva, treba naglasiti i da sok od aronije jača imunitet organizma i čini ga spremnijim za suočavanje s rušiteljima istog – stres, slaba prehrana te izazovi modernog, ubrzanog života.

No to nije sve

Sok od aronije snižava visoki krvni tlak, regulira šećer u krvi i štiti kardiovaskularni sustav.

Dalje, pročišćava jetru od raznih otrova koji su se nataložili u ovom izuzetno važnom organu te blagotvorno djeluje prilikom upale žuči i žučnog mjehura.

Također, izuzetno važno za napomenuti, aronija dokazano podiže nivo željeza u krvi, što znači da ako imate problema s anemijom, sok od aronije je prirodan lijek koji možete početi piti još danas i kroz jako malo vremena primijetit ćete napredak.

Iako postoji još mnogo razloga zašto je dobro piti sok od aronije, uvjereni smo da smo naveli sasvim dovoljno razloga tako da vam ne preostaje ništa drugo nego već danas naručiti svoju bocu soka i početi s uvođenjem aronije u svoju prehranu.

Naš matični sok od aronije možete naručiti popunjavanjem narudžbenice na stranicama Webshopa, kroz Facebook stranicu Zvjezdane plantaže kao i kod naših partnera, mostarskoj delikatesnoj trgovini Mr. Roberto te K Immuno, Facebook shopu.

Učinite nešto dobro za sebe, počnite koristiti matični sok od aronije.

Vaša Zvjezdana plantaža

Translate