fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Ekološka proizvodnja Zvjezdane plantaže

Ekološka proizvodnja Zvjezdane plantaže

Ekološka proizvodnja podrazumijeva, prije svega, posjedovanje eko certifikata kojeg je dodijelila ovlaštena certifikacijska tvrtka.

Radi se o komercijalnom koraku u proizvodnji budući da je cijena certifikata od 500 do 1.500 maraka, a tu je i cijena svakogodišnje recertifikacije.

Inače, poljoprivredni sustav nazvan ekološka poljoprivreda nastao je početkom 20. stoljeća te se definira, između ostalog, uporabom gnojiva organskog porijekla te se potiče biološko suzbijanje štetočina uz strogo zabranjenu uporabu bilo kakvih sintetičkih herbicida, insekticida i fungicida.

Isto tako, potrebno je koristiti ekološki uzgojeno sjeme i sadni materijal i, naravno, potrebno je imati ekološku obradivu površinu.

Što znači ekološki obradiva površina? Pa, pojednostavljeno, potrebno je posjedovati zemljišnu parcelu na kojoj nije bilo intenzivne poljoprivredne proizvodnje.

Kad bismo trebali ekološku proizvodnju sažeti u jednu rečenicu, mogli bismo reći da je u pitanju proizvodni sustav koji održava zdravlje tla, ekosustava i ljudi, uz oslanjanje na ekološke procese i bioraznolikost te kombinaciju tradicije, inovacije i znanosti.

Ekološka proizvodnja Zvjezdane plantaže

Što se tiče ekološke proizvodnje na našoj plantaži, iako ne posjedujemo ekološki certifikat, možemo sa sigurnošću utvrditi da mi na Zvjezdanoj plantaži proizvodimo i uzgajamo naše proizvode po principima ekološke proizvodnje.

Evo i kako funkcionira ekološka proizvodnja Zvjezdane plantaže.

Krenimo od same osnove, zemljišta. Napisali smo gore u tekstu da je za ekološki obradivu površinu potrebno imati zemljišnu parcelu na kojoj nije bilo intenzivne poljoprivredne proizvodnje.

Zvjezdana plantaža zasnovana je na, maltene, djevičanskoj površini jer na njoj nije bilo obrađivanja više od 30 godina.

Dalje, napisali smo da ekološka poljoprivreda zagovara korištenje ekološkog sjemena ili ekoloških sadnica te da se zagovara uporaba gnojiva organskog porijekla.

Mi na Zvjezdanoj plantaži koristimo ekološki certificirane sadnice, a što se tiče gnojiva, koristimo najčišće gnojivo, ovčje, koje se smatra ekstra ekološkim organskim gnojivom.

Više puta smo kroz naše tekstove istakli, a ovdje ćemo i ponoviti, isključivog smo stava o NE KORIŠTENJU ikakvih preparata pri uzgoju. Osim stajskog gnojiva i kiše, u dodir s našom plantažom ne dolazi apsolutno ništa.

Što dalje…

Hoćemo li u nekoj bližoj ili daljoj budućnosti krenuti u smjeru certificiranja Zvjezdane plantaže u ekološku plantažu koja posjeduje certifikat i eko markicu te, kao takva, ulazi u vrzino kolo svakogodišnje recertifikacije? Možda i hoćemo, ovisi o planovima koje smo postavili u idućih nekoliko godina.

No, bez obzira na to posjedovali ili ne posjedovali ekološki certifikat, možemo mirne savjesti ustvrditi da nam tek taj komad papira ne umanjuje vrijednost koju imamo.

A ta vrijednost je da su naši proizvodi uzgojeni po principima ekološke proizvodnje.

Samim time, naš matični sok od aronije, spravljen kroz proces hladnog prešanja, potpuno je prirodan i bez konzervansa te je pravi lijek iz prirode.

O ljekovitim svojstvima aronije i samog matičnog soka od aronije možete pročitati u našim mnogobrojnim blogovima u kojima smo istaknuli blagodati konzumiranja matičnog soka od aronije.

Moramo se i ovom prilikom zahvaliti našim mnogobrojnim kupcima i poslovnim partnerima koji su prepoznali kvalitetu naših proizvoda te nam ukazali povjerenje.

Kao što smo više puta istaknuli, povjerenje koje ste nam ukazali uzimamo zaozbiljno i kao zalog budućnosti Zvjezdane plantaže koja se nezaustavljivo širi.

Spomenuli smo i u našem tekstu Povjerenje se stvara kvalitetom proizvoda kako smo pokrenuli i uzgoj organskog sezonskog voća i povrća te kako smo započeli i proizvodnju raznih džemova i namaza.

I da, ne smijemo zaboraviti, tu su i naše nove suradnice pčele koje vrijedno rade i pripremaju novi proizvod Zvjezdane plantaže – med.

Vaša Zvjezdana plantaža

 

Translate