fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Fotografija sok i voće

Kako se pravi sok od aronije?

Domaći sok od aronije možemo napraviti na nekoliko načina. Nećemo ih ovdje objašnjavati budući da smo o tome već pisali u našem prijašnjem članku.

U ovom članku ćemo objasniti način spravljanja soka od aronije koji se nalazi na tržištu te jednu prešućenu prevaru na koju možete naići ukoliko sok od aronije kupujete kod neprovjerenih prodavača.

Temeljni način jeste putem hladnog prešanja.

Hladno prešanje

Vrlo jednostavan način i krajnje prirodan, bez aditiva i šećera.

Bobice aronije se prvo iscijede kroz stroj za cijeđenje, a potom iste staviti u posudu u koju se može staviti i sterilna gaza. Posuda se napuni do vrha, zatvori se s poklopcem te se postave drvene klade. Slijedi proces prešanja, a sok izlazi kroz rupu na dnu posude.

Ovako spravljen matični sok zadržava sva ljekovita svojstva aronije budući da se radi o krajnje prirodnom načinu spravljanja soka.

Budući da nema konzervansa potrebno je sprovesti termičku obradu, pasterizaciju, te se tako matičnom soku od aronije osigura dugotrajnost od godinu dana (nakon otvaranja, bocu držati u hladnjaku i iskoristiti sok u roku od 50 dana).

Na ovaj način je spravljen i sok s naše plantaže na koji smo jako ponosni i do čije kvalitete iznimno držimo.

Prevara na koju treba upozoriti

Na tržištu je mnogo soka od aronije.

Prodaje se svugdje, u ljekarnama, na tržnicama, po trgovinama i na društvenim mrežama. Cijene su različite, ali, različit je i kvalitet.

U želji za brzom zaradom, bez skrupula, prodaju se razrjeđeni koncentrati aronije čiji okus nije ni približan onom izvornom, oporom okusu soka od aronije, čak što više, prijatan je i ugodnog, skoro pa sladunjavog okusa.

No, boja ovakvog soka je ista kao kod originalnog.

Zašto?

Zato jer aronija sadrži ogromnu količinu antocijanina i prebogata je pigmentom. Zbog toga se kroz koncentrat ovakav sok može razrjediti do krajnjih granica, a da boja ostane potpuno ista kao kod matičnog soka od aronije.

Koncentrat aronije može se nabaviti u raznim zemljama, a pripravlja se na principu spravljanja sirupa, određena količina koncentrata s određenom količinom vode.

O ljekovitim svojstvima ovakvog soka ne vrijedi ni pisati.

Izaberite provjereno

Bez obzira koga izabrali kao svog opskrbljivača proizvodima od aronije, izaberite onoga za koga znate da posjeduje plantažu, izaberite poznatog i provjerenog. Onoga koji ulaže sebe u svoj proizvod.

Mi na Zvjezdanoj plantaži živimo za aroniju i od aronije. Naša posvećenost kvalitetnom proizvodu je neupitna.

Kao i posvećenost našim vjernim kupcima, kako postojećim, tako i onima koji će to tek postati.

Zvjezdana plantaža

Translate