fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Oprez - koncentrati na tržištu!

Oprez prilikom kupnje soka od aronije – koncentrati su na tržištu!

U jednom od naših tekstova već smo upozorili na prevaru koja je prisutna na tržištu, a to su koncentrati od aronije koji se prodaju kao matični sok. Kako je ovo više nego zabrinjavajuća tema, odlučili smo joj posvetiti cijeli jedan tekst.

Temeljna razlika između matičnog soka od aronije i koncentrata

Matični sok od aronije je onaj sok koji je spravljen putem hladnog prešanja. Bobice aronije se prvo iscijede kroz stroj za cijeđenje, a potom se prebace u posudu u koju se može staviti i sterilna gaza. Posuda se napuni do vrha, zatvori se s poklopcem te se postave drvene klade. Slijedi proces prešanja, a sok izlazi kroz otvor na dnu posude.

Potom, s obzirom da sok spravljen na ovaj način ne sadrži nikakve konzervanse, slijedi proces pasterizacije. To je ključno kako bi sok posjedovao određeni rok trajanja, konkretno, godinu dana od dana spravljanja soka.

Kako je ovo prirodan način spravljanja soka od aronije, isti u potpunosti zadržava sva njena ljekovita svojstva kroz konkretan sok od iscjeđenih bobica.

S druge pak strane, koncentrat NE SADRŽI osnovni sok iscjeđenih bobica!

Taj sok je ispario prilikom procesa kondenziranja i dobijanja samog koncentrata. Zbog toga se sok nadomješta DODAVANJEM OBIČNE VODE u koncentrat.

Samim time su i ljekovita svojstva ovog dara prirode višestruko umanjena, naspram originalnog soka u kojem se nalazi čisti produkt bobica aronije.

Kako je moguće razrjediti sok od aronije?

Možda se pitate kako je moguće usuti vodu i da se ne primijeti razrjeđenost u soku?

Za to je „kriva“ sama aronija koja je izrazito bogata antocijaninima i pigmentima te se ta razrijeđenost ni ne primijeti.

Možete se i sami uvjeriti u to. Uspite u čašu od dva dl jednu malu čašicu soka od aronije s naše Zvjezdane plantaže i potom uspite vodu. Za provjeru neka vam u još jednoj maloj čašici ostane jedna doza. Vidjet ćete, izgled i boja ostaju isti kao i u toj maloj čašici.

Naravno, okus je onaj koji otkriva da je sok razrijeđen, no putem raznih aditiva, boja i pojačivača okusa, koncentrati ostaju vješto prikriveni.

Kako se zaštiti od ove prevare?

Postoji li način na koji se zaštiti od ove prevare te biti sigurni da ste kupili originalan matični sok od aronije?

Postoji, a taj je da kupujete na provjerenim mjestima i od provjerenih proizvođača.

Jedni od njih smo i mi, čiji je matični sok od aronije spravljen putem hladnog prešanja, pasteriziran, bez ikakvih aditiva i šećera, kemijsko-bakteriološki testiran i odobren, s plantaže koju hrani samo stajsko gnojivo i kiša.

Naš sok možete naručiti preko web shopa, a ukoliko se učlanite u naš klub ljubitelja aronije, dobit ćete i poklon bon s 10 % popusta koji možete iskoristiti prilikom naručivanja.

Također, sok od aronije možete kupiti i u Mostaru i Kiseljaku te putem naših društvenih mreža.

Zvjezdana plantaža

Translate