fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Ljekovita svojstva aronije, Zvjezdana plantaža

Ljekovita svojstva aronije

Kada bismo trebali nabrojati sva ljekovita svojstva aronije, iskreno, ne znamo odakle bismo započeli. Uistinu, aronija kao i matični sok od aronije, su pravi lijek iz prirode.

Krenut ćemo od onog najpoznatijeg ljekovitog svojstva aronije, a taj je neiscrpan izvor antioksidansa.

Ljekovita svojstva aronije

Dakle, prije svega, a o tome smo pisali u više navrata, aronija je prebogata antioksidansima i to u tolikoj mjeri da je potrebno voditi računa o pravilnom konzumiranju. Način na koji se mjeri unos antioksidanasa su ORAC jedinice.

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) jedinica je mjerna jedinica s kojom se određuje vrijednost antioksidansa koju je izvorno razvio Nacionalni institut za starenje (NIA) pri Nacionalnom zavodu za zdravstvo (NIH), a koliko koja namirnica sadrži jedinica antioksidanasa možete provjeriti ovdje.

Dok je neka optimalna razina antioksidanasa koje bi ljudski organizam trebao konzumirati oko 12 000 ORAC jedinica, 100 g svježe aronije sadrži čak 16 000 ORAC jedinica. S druge pak strane, to je jedino voće na našem podneblju koje premašuje dnevnu dozu antioksidansa. Primjerice, 100 g borovnice sadrži ni 5 000 ORAC jedinica, a 100 g banana skoro 800 ORAC jedinica antioksidansa.

U našem blog tekstu Antioksidansi i zdravlje možete opširnije saznati o antioksidansima, a ovdje ćemo tek podsjetiti da su antioksidansi molekule koje usporavaju ili sprječavaju oksidaciju drugih molekula. Te da su izrazito važni u borbi organizma protiv slobodnih radikala i oksidacijskog stresa.

Ostala ljekovita svojstva aronije

Prije nego krenemo nabrajati, možda ne bi bilo loše spomenuti koje sve vitamine i minerale sadrže bobice aronije, kao i sok od aronije:

Vitamini: A, C, E, P,B1, B2, B3, B5, B6, B9,

te minerali: željezo, kalij, kalcij, mangan, jod, fosfor, cink.

Kao što vidimo, cijela paleta vitamina i minerala krije se u aroniji.

Redovito konzumiranje aronije snižava vrijednosti kolesterola i triglicerida te je prirodni lijek za masnoću i povišeni kolesterol.

Kada kažemo redovito konzumiranje, pri tome mislimo na konzumiranje soka od aronije jer je sok od aronije ugodniji za konzumiranje nego sirova aronija koja je trpkog, gorko kiselkastog okusa. Isto tako, idealno bi bilo kada biste sok od aronije konzumirali u razdoblju mjesec dana uporabe, mjesec dana pauze, a tijekom mjeseca uporabe, najidealnije bi bilo popiti jednu rakijsku čašicu soka natašte.

Zatim, još jedno iznimno važno ljekovito svojstvo aronije je da ista snižava visoki krvni tlak te regulira šećer u krvi što znači da uveliko utječe na zaštitu kardiovaskularnog sustava.

Također, iznimno važno za napomenuti, redovito konzumiranje soka od aronije je idealan dodatak tijekom detoksikacije jetre jer dokazano pomaže prilikom pročišćavanja jetre od različitih otrova.

Još jedno ljekovito svojstvo aronije je da pomaže pri rješavanju upale žuči i žučnog mjehura kao i kod odstranjivanja žučnih kamenaca.

No to nije sve…

Brojne studije su dokazale blagotvoran učinak konzumiranja soka od aronije i bobica aronije u borbi protiv dijabetesa o čemu smo detaljnije pisali u našem tekstu Smiju li dijabetičari konzumirati sok od aronije.

A ne smijemo zaboraviti napomenuti ni utjecaj aronije na podizanje željeza u krvi koje je i te kako bitno za pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Samim time aronija pomaže u borbi protiv slabokrvnosti, tj. anemije, kao i u podizanju imuniteta.

Tu je i doprinos aronije u sprječavanju i smirivanju upala i infekcija urinarnog trakta.

A tu je i još ljekovitih svojstava aronije:

  • Regulira rad štitnjače.
  • Sprječava začepljenje krvnih žila.
  • Prirodni je lijek za glavobolju.
  • Pomaže kod upale vena i bolesti vezanih uz proširene vene.
  • Smiruje grčeve i bolove u želudcu i crijevima i umiruje dijareju.
  • Prema nekim studijama, redovno konzumiranje aronije djeluje na poboljšanje vida i sprječava nastajanje katarakte, tj. Sive mrene.
  • Aronija se pokazala kao efikasna u odstranjivanju nuspojava koje stvara radioterapija, tj. zračenje.
  • Istraživanja su pokazala da konzumiranje aronije pomaže pri zarastanju rana te je zbog toga preporučeno njeno korištenje u vrijeme postoperativnog oporavka.

Za kraj, kad smo se podsjetili svih blagodati ove zdrave voćke, ne preostaje vam ništa drugo nego da odete na naš webshop i opskrbite se s dovoljno soka od aronije koji će vas i vašu obitelj čuvati od mnogih bolesti te vam osigurati zdrav život, ispunjen energijom i imunitetom.

Vaša Zvjezdana plantaža

 

 

Translate