fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Antioksidansi i zdravlje

Antioksidansi i zdravlje

U gotovo svim našim tekstovima spominjemo kako su antioksidansi osnova soka od aronije i kolika im je važnost za održavanje ljudskog zdravlja.

Slijedom toga, odlučili smo ovaj tekst u potpunosti posvetiti temi o antioksidansima, stoga, ako Vas je ikada zanimalo što su zapravo antioksidansi i zbog čega su važni za naše zdravlje, obavezno nastavite dalje čitati.

Što su antioksidansi?

Antioksidansi su molekule koje usporavaju ili sprječavaju oksidaciju drugih molekula. Oksidacija je kemijska reakcija u kojoj dolazi do prijenosa elektrona ili vodika sa supstance na oksidativni agens, kojom mogu nastati slobodni radikali. Slobodni radikali su, pak, nestabilne molekule koje u organizmu stupaju u kemijske reakcije s proteinima, lipidima, ugljikohidratima, molekulama DNK i drugim stanicama pri čemu dovode do poremećaja i mogu izazvati, između ostalog, i nastanak karcinoma u ljudskom organizmu. Osim za nastanak malignih oboljenja slobodni radikali su krivac i za kardiovaskularne bolesti, a sve ove bolesti uveliko utječu na životni vijek pojedinca. Stoga, postavlja se logično pitanje, kako se zaštititi od nastanka slobodnih radikala?

Važnost antioksidanasa

Upravo su antioksidansi ti koji nam omogućuju tu zaštitu. Ne samo od slobodnih radikala već i od oksidacijskog stresa, tj. stanja u tijelu u kojem postoji neravnoteža između stvaranja slobodnih radikala i njihove neutralizacije antioksidacijskom zaštitom organizma. Ovaj stres javlja se najčešće u uvjetima u kojima postoji povećana proizvodnja slobodnih radikala u tijelu i smanjena sposobnost organizma da ih neutralizira.

Naime, za adekvatnu obranu od slobodnih radikala i oksidacijskog stresa potrebno je unijeti od tri pa do pet tisuća ORAC jedinica antioksidansa, i to ako je u pitanju organizam u koji ne unosite dodatna zagađenja.

Ako, pak, pušite cigarete, pijete alkohol i nezdravo se hranite, da biste izbacili sve slobodne radikale i oksidacijski stres potrebno je unijeti antioksidanasa u vrijednosti i do 12 tisuća ORAC jedinica.

Inače, ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity) jedinica je mjerna jedinica s kojom se određuje vrijednost antioksidansa koju je izvorno razvio Nacionalni institut za starenje (NIA) pri Nacionalnom zavodu za zdravstvo (NIH) i ovdje možete provjeriti koliko koja namirnica sadrži jedinica antioksidanasa.

Koliko aronija posjeduje jedinica antioksidanasa?

Kao što ste i sami mogli primijetiti, ako ste pregledali sadržaj web stranice o ORAC jedinicama, uobičajeno voće i povrće ne sadrži dovoljan broj jedinica antioksidanasa koje bi zadovoljile potrebe suvremenog ljudskog organizma. Primjerice, 100 g. šljive sadrži oko 6 000 ORAC jedinica antioksidansa, 100 g. sirove brusnice sadrži oko 9 000 ORAC jedinica, dok 100 g. jagode sadrži oko 4 000 ORAC jedinica antioksidansa.

Nedovoljno za današnji stresni način života.

Aronija, pak u svojih 100 g. sadrži zavidnih i više nego dovoljnih 16 000 ORAC jedinica antioksidansa.

Kažemo više nego dovoljnih jer kako smo već više puta ponavljali u našim prijašnjim blogovima unos antioksidanasa mora biti uravnotežen jer, kao i sa svakim lijekom, prevelika doza ne pomaže organizmu i može biti štetna po ljudsko zdravlje.

To je i razlog zašto postoji standardna mjera za konzumiranje našeg matičnog soka od aronije,spravljenog putem hladnog prešanja, a ta je od 30 do 50 ml (u narodu poznata, rakijska čašica), po mogućnosti natašte.

Stoga, znajte, pronašli ste svog idealnog partnera u borbi protiv slobodnih radikala i oksidacijskog stresa te uz pravilno konzumiranje soka od aronije, uspjet ćete izbaciti i neutralizirati sve nakupljene slobodne radikale u vašem organizmu.

Zvjezdana plantaža

Translate