fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Aronija - plodovi na plantazi

ARONIJA – DAR PRIRODE

„Zašto aronija, a ne malina?“ – prvo pitanje koje su nas pitali još davne 2014., kada smo odlučili kultivirati staru djedovu parcelu. Posao s malinom je cvao, nasadi su bili na svakom mjestu, otkupna cijena visoka…dakle, zašto aronija, a ne malina?

Zašto uložiti znatan novac u relativno nepoznato voće koje je na našim područjima imalo nesigurnu budućnost?

Dakle, zašto aronija? Zato što smo znali nešto zasigurno, a to je da je aronija dar prirode i da nam je zadatak našu plantažu pod zvijezdama obogatiti s tim darom.

Podrijetlo aronije

Aronija je imala živopisnu povijest. Poznata je i kao sibirska aronija budući da se od 1946.e počela saditi na području Sibira, točnije Altajske oblasti.

No, prema nekim istraživanjima korijeni ove izvanredno ljekovite voćke potiču s istočnih područja Sjeverne Amerike. Indijanci su je koristili u svakodnevnoj prehrani, ali i kao lijek.

Plodove aronije su sušili i mljeli te ih koristili kao brašno za zasitne pogače i tako savladavali umor i podizali imunitet za dugih i hladnih zimskih noćiju.

Kao lijek koristili su bobice aronije, listove i koru same voćke.

Međutim

povijest se poigrava i s aronijom i s Indijancima. Naime, aronija se na tim područjima izgubila nakon industrijalizacije i deportiranja Indijanaca u rezervate i tek se u 21.st počela ponovno proizvoditi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Srećom,

prije nego je nestala, aronija se preselila iz Amerike u Rusiju. Ne zna se kako, no zna se da je prva uzgojna sorta stvorena zahvaljujući ruskom biologu i pomologu Ivanu Vladimiroviću Mićurinu koji je proveo mnogo godina pokušavajući uzgojiti održivu sortu aronije.

Tek 1946.e počinje se uzgajati u Rusiji, kao što smo već napisali, u sibirskoj Altajskoj oblasti.  Do 1969.e pod aronijom je bilo posađeno oko 10 km² tvrdog, hladnog, sibirskog tla.

Budući da se pokazala otpornom i na kukce i na zagađenja i na bolesti, počinje se saditi i u drugim zemljama, najprije u Finskoj i Švedskoj, a zatim i dalje po Europi.

Danas su najveći proizvođači Rusija, Poljska, Češka i Slovačka.

Ljekovita svojstva aronije

U ljekovitost aronije možete se uvjeriti, između ostalog, i ako redovno pratite naše blogove. Ovdje ćemo tek nabrojati kod kojih sve bolesti se može koristiti aronija kao lijek ili kao prevencija tim bolestima:

 • Regulira rad štitnjače.
 • Pomaže pri upali žučnog mjehura i općenito, djeluje blagonaklono na žuč.
 • Pomaže pri upali mokraćnog mjehura.
 • Pomaže kod bolesti jetre i djeluje kao prirodni lijek za jetru i njenu detoksikaciju.
 • Snizuje šećer u krvi i općenito, preporučuje se u borbi protiv pošasti današnjice poznate kao dijabetes!
 • Snižava visoki tlak i kolesterol, a djeluje i kao prirodni lijek za masnoću i trigliceride.
 • Sprječava začepljenje krvnih žila.

Još ljekovitih svojstava

 • Prirodni je lijek za glavobolju.
 • Aronija je odlična za podizanje imuniteta.
 • Anemija, tj. slabokrvnost nestaje uz redovno konzumiranje aronije.
 • Pomaže kod upale vena i bolesti vezanih uz proširene vene.
 • Smiruje grčeve i bolove u želudcu i crijevima i umiruje dijareju.

825x150

Također

 • Prema nekim studijama, redovno konzumiranje aronije djeluje na poboljšanje vida i sprječava nastajanje katarakte, tj. Sive mrene.
 • Kao antioksidansi bobice aronije pročišćavaju tijelo od slobodnih radikala i oksidacijskog stresa te na taj način štite organizam od nastanka raznih karcinoma.
 • Aronija se pokazala kao efikasna u odstranjivanju nuspojava koje stvara radioterapija, tj. zračenje.
 • Istraživanja su pokazala da konzumiranje aronije pomaže pri zarastanju rana te je zbog toga preporučeno njeno korištenje u vrijeme postoperativnog oporavka.

Nakon svega nabrojanog, pitanje „Zašto aronija?“ je nepotrebno.

Aronija je dar koji smo sa zahvalnošću preuzeli i učinili ga dostupnim ljudima na našem području. Ekološki uzgoj, brižno praćen, nagrađuje nas samo najljepšim i najzdravijim bobicama crne, ukusne aronije.

U mogućnosti smo ponuditi vam aroniju vrhunske kvalitete, sorte aronia melanocarpa, kao i matični sok od aronije, sve uzgojeno i spravljeno na našoj „Zvjezdanoj plantaži“.

Kontaktirajte nas i krenite u pustolovinu otkrivanja novog, zdravijeg načina života koju će vam omogućiti zdrava ishrana predvođena darom prirode – aronijom!

Također, ukoliko ste poljoprivrednik koji i sami uzgajate aroniju, preporučili bismo vam naš članak “Korisni savjeti prilikom branja aronije” gdje možete saznati kako se pripremiti za branje aronije i to u procesu prije, tijekom i nakon samog branja.

 

Translate