fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Aronija u ruci

Korisni savjeti prilikom branja aronije

Iako je aronija kao poljoprivredna kultura iznimno zahvalna voćka neki korisni savjeti prilikom branja aronije mogu dobro doći.

Aronija ne traži pretjeranu brigu, otporna je na razne biljne nametnike te je kao takva, idealna za uzgoj i održavanje. Na kraju krajeva, uz sva ljekovita svojstva  koja sadrži, i za očekivati je da je ova čudesna bobica prilagodljive prirode.

Savjeti prilikom branja aronije
Korisni savjeti prilikom branja aronije

 

 

Aroniju beremo jednom godišnje, tijekom ljetnih dana u kolovozu.

Mi sa Zvjezdane plantaže stekli smo dugogodišnje iskustvo s aronijom i raznim procesima prije, tijekom kao i poslije branja. Odlučili smo s vama podijeliti našu na iskustvu izgrađenu listu potrebnih koraka kako bi branje čudesnih bobica aronije prošlo bez glavobolje i brige.

 Savjeti prilikom branja aronije: Priprema

Prije samog branja potrebno se pripremiti logistički i organizacijski. Lista je sveobuhvatna, ne trebate ići korak po korak, no trebate sve korake pozavršavati kako biste krenuli u samo branje:

* Osigurati posude u koje će se ubacivati aronija nakon samog branja.

* Osigurati burad za skladištenje bobica aronije.

* Iznajmiti hladnjaču za skladištenje buradi.

* Iako ste skladištenjem bobica u hladnjače spriječili njihovo propadanje, ne bi bilo loše da u startu dogovorite i samu preradu. Naravno, ukoliko sami ne posjedujete pogon za preradu aronije u sok, džem ili čaj. Pogone za preradu posjeduju neke udruge ili pojedinci, raspitajte se na vrijeme tko vam može ponuditi koju uslugu prerade. Najvažnije je da taj pogon posjeduje HACCP certifikat (Hazard Analysis and Critical Control Point). Taj certifikat garantira zdravstvenu ispravnost samog proizvoda koji proizlazi iz tog pogona.

Zašto je potrebno sve ove gore navedene stavke riješiti?

Zato jer je skoro pa nemoguće nekome prodati sav prinos odjednom u Bosni i Hercegovini (u pitanju su tone). Nitko je organizirano ne otkupljuje! I ukoliko ste krenuli u berbu bez pripreme, možete se naći u velikom problemu. Imate bobice aronije koje ne mogu stajati van hladnjače i nemate je kome prodati.

Zato slijedite ove korake.

Još neke stavke vezane uz samu pripremu prije branja:

* Pronaći berače

* Možda ćete im morati osigurati i prijevoz do i od same plantaže.

* Organizirati svježu vodu za berače, suncobrane, stolice, obrok.

* Osigurati fizičku zaštitu plantaže nakon što je aronija zrela za branje. Najmanje što vam treba je da vam plantažu posjete ljudi zlih namjera i pokupe ili unište sav trud koji ste kroz cijelu godinu uložili.

Neke pripreme se čine po sebi banalne, neke su prijeko potrebne, no sve su podjednako važne ukoliko želite u potpunosti spremni ući u berbu aronije.

Savjeti prilikom branja aronije
Korisni savjeti prilikom branja aronije

 

Savjeti prilikom branja aronije: Berba

* Berba je cjelodnevna.

* Organizirati podjelu poslova.

* Berači ubacuju bobice prvo u posude, a potom u burad.

* Vozači odvoze burad u hladnjaču i tamo ih skladište.

* Na taj način osiguravate dugotrajnost i svježinu samih plodova.

Koraci nakon branja aronije

* Po već dogovorenoj suradnji, kontaktirati pogone za preradu.

* Iz hladnjače, po dogovoru, odvoziti na preradu plodove aronije u sok od aronije, džem od aronije ili čaj od aronije.

* Nakon prerade, proizvode skladištiti po pravilima skladištenja – držati proizvode na suhom i hladnom mjestu.

* Ukoliko se odlučite preraditi bobice u sok od aronije, pogoni za preradu koji posjeduju HACCP certifikat obavit će i pasterizaciju soka od aronije.

* Pasterizacija je jako bitna budući da na taj način sok od aronije ima rok trajanja od minimalno godinu dana uz skladištenje na suhom i hladnom mjestu (ne i u hladnjaku).

* Po otvaranju, sok se mora držati u hladnjaku uz preporučenu uporabu u roku od 30 dana.

To bi bili savjeti prilikom branja aronije u jednom sveobuhvatnom procesu berbe aronije. Ukoliko ih slijedite, na kraju berbe ostaje vam pobjedonosan osjećaj da se trud i rad isplatio i opipljivi proizvodi čudesne aronije.

Još uvijek imamo u prodaji naš matični sok od aronije dobiven procesom prešanja svježeg ploda aronija melanocarpa. Pasteriziran, bez aditiva, šećera i konzervansa. Možete naručiti ovdje i sok od aronije stiže u vaš dom već sljedeći dan.

Translate