fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Sok od aronije, Zvjezdana plantaža

Smiju li djeca piti sok od aronije?

„Smiju li djeca piti sok od aronije?“ – Često pitanje koje dobijamo od posjetitelja naše web stranice i na našim kanalima društvenih mreža.

Moramo reći, teško pitanje.

Zašto, pitate se?

Pa, krenimo redom….

Aronija i antioksidansi

Aronija i sok od aronije prave su buktinje zdravlja, pune antioksidansa.

100 g aronije sadrži 16 000 ORAC jedinica antioksidansa koji su izuzetno važni za borbu protiv slobodnih radikala i oksidacijskog stresa.

Inače, ljudskom organizmu treba od tri pa do pet tisuća ORAC jedinica antioksidansa tijekom dana. Ali, ako je organizam izložen dodatnim zagađenjima (konzumiranje duhana, alkohola, nezdrava prehrana) potrebno je unijeti i do 12 tisuća ORAC jedinica antioksidansa kako bi se izbacili nakupljeni slobodni radikali i oksidacijski stres.

Baš zato što je aronija tako bogata antioksidansima, ista traži određeno odgovornu uporabu.

Primjerice, konzumiranje soka od aronije podliježe striktnom doziranju od jedne „rakijske“ čašice (od 30 ml do 50 ml) dnevno, po mogućnosti ujutro, na prazan želudac. Ako je osoba dobrog zdravlja no pod povećanim stresom, dopušteno je pojačati doziranje za još jednu „rakijsku“ čašicu tijekom dana.

Dakle, smiju li djeca piti sok od aronije?

Ovisi o dobi djeteta i njegovom zdravstvenom stanju.

Djeca do tri godine života NE SMIJU konzumirati sok od aronije. Isto tako ni trudnice, dojilje ili ljudi koji su oboljeli od autoimunih bolesti, kao što je Multipla skleroza (MS), Crohnova bolest, Psorijaza, itd.

Zašto?

Zato što aronijino pozitivno djelovanje na imunitet može izazvati određene poteškoće kod ovih rizičnih skupina koje ili imaju problem s imunitetom ili im je imunitet u nastajanju. Primjerice, osobe koje boluju od autoimunih bolesti obavezno moraju upitati liječnika za savjet oko konzumiranja aronije.

Treba istaknuti i da nijedno istraživanje do sada nije dokazalo da je aronija štetna kod ovih skupina, pogotovo kod trudnica i dojilja.

ALI, kako nije objavljen dovoljan broj znanstvenih članaka koji je potreban kako bi se potvrdila teza da konzumiranje aronije i proizvoda od aronije nije štetno za trudnice, dojilje ili djecu do tri godine života, ostalo je na tome da isto nije preporučeno.

Mi bismo čak tu dobnu granicu podigli i do sedme godine djetetovog života jer smo i te kako svjesni ogromne snage koju posjeduje sok od aronije.

Savjet roditeljima

Stoga, dragi roditelji, osobno nam je drago jer ste osviješteni do te mjere da znate cijeniti aroniju i sok od aronije. Isto tako, hvala vam što ste upravo nas odabrali za vaše provjerene proizvođače matičnog soka od aronije, spravljenog kroz proces hladnog prešanja, najidealnijeg načina spravljanja soka od aronije.

Nastavite kao i do sada konzumirati sok od aronije (najidealnije mjesec dana konzumiranja, mjesec mirovanja).

Vašoj, pak, djeci usadite svijest o zdravlju i zdravim navikama te će oni, kad dovoljno odrastu, znati što je dobro za njih i za očuvanje njihovog zdravlja,

Vaša Zvjezdana plantaža

Translate