fbpx
My Cart
KM0.00
My Cart
KM0.00
Blog
Aronija 555-430

ARONIJA- čudesna bobica i njena ljekovita svojstva

Aronija je tek zadnjih desetak godina počela stjecati poklonike u našim krajevima, iako je ovaj grm odavno poznat širom svijeta i koristi se prvenstveno kao baza za izradu sokova od bobičastog voća.

No, radi se zapravo o vrlo zdravoj biljci čije bobice – svježe, sušene ili prerađene imaju brojne blagotvorne učinke na zdravlje, a najveću korist dobivamo od polifenola kojih je u aroniji najviše od preko 140 zdravih biljaka ispitanih u istraživanjima.

Koje su zdravstvene prednosti aronije?

Antidijabetički učinak – čini se da istraživanja podupiru antidijabetičke učinke aronije. Studija iz 2015. godine pokazala je da ekstrakt aronije pomaže u poticanju imunološkog sustava i smanjuje upalu povezanu s dijabetesom. U studiji iz 2016. godine utvrđeno je da aronija pozitivno utječe na razinu glukoze u krvi i pretilost.

Antikancerogeni učinak – istraživanje iz 2004. godine gledalo je učinke ekstrakta grožđa, aronije i borovnice u sprječavanju rasta raka debelog crijeva. Istraživanje je pokazalo da, iako su svi ekstrakti inhibirali rast stanica karcinoma, aronija je imala najjači učinak. Studija iz 2009. godine pokazala je da ekstrakt aronije pomogao u smanjenju oštećenja stanica kod raka dojke. Autori istraživanja zaključili su da je ekstrakt aronije pokazao da ima zaštitne osobine kod ljudi koji imaju karcinom dojke.

Zdravlje arterija i krvnih žila – studija iz 2015. godine otkrila je da aronija može zaštititi od bolesti koronarne arterije. I ekstrakti aronije i borovnice pomogli su da se opusti tkivo, što omogućuje poboljšanje protoka krvi. To je važno, jer mnoge kardiovaskularne bolesti dovode do otvrdnjavanja arterija i smanjene sposobnosti da se krvne žile opuštaju. Od tri testirana ekstrakta, aronija imala je najsnažnije učinke. Istraživači su zaključili da aronija može imati značajne prednosti u liječenju vaskularnih bolesti.

825x150

Zdravlje organa

U studiji iz 2016. proučavani su učinci soka od aronije kod štakora s oštećenjem jetre. Istraživači su otkrili da je sok smanjio težinu i simptome oštećenja jetre. Autori istraživanja sugeriraju da bi učinak mogao biti posljedica antioksidativne aktivnosti aronije. Još jedna studija glodavaca iz 2017. godine pokazala je da sok od aronije pomogao umanjiti simptome kod štakora s oštećenim oblogama želuca. To bi moglo ukazati na sposobnost borbe protiv oksidativnog stresa.

Aroniju je lako uključiti u prehranu, što putem sokova ili vina, a odličan izbor je i pekmez, no također se može stavljati u razne pečene proizvode poput pita ili muffina.

 

izvor: hercegovina.info

Translate